Benedikto kiaušiniai


Reikės:
(porcija dviems žmonėms)
2 pjaustytų Brioche bandelių
100 g. šaltai rūkytos lašišos
4 kiaušinių
Salotos lapų
Porų daigų papuošimui (nebūtina)
40 g. acto (kiaušiniams virti)
40 g. sviesto
1 avokado
Hollandaise padažui:
3 kiaušinių tynių
200 g. sviesto
Druskos
Citrinų sulčių
Eiga:
Stengiamės viską daryti tuo pačiu metu: gaminamas padažas, kepa bandelės ir verda kiaušiniai. Tai yra sudėtingesnis pusryčių variantas, bet vertas visų pastangų.
Paruošiame padažą. Ant silpnos kaitros ištirpiname sviestą. Į trynių masę pilame tik geltoną sviesto dalį, o baltus pieno likučius išpilame. Paruošiame puodą, kuriame virs vanduo, į jį įstatome dubenį, kuriame plaksime padažą. Svarbu, kad dubens dugnas nesiliestų su vandeniu. Kiaušinių trynius plakame mentele šalia šiltų vandens garų iki vientisos masės. Į kiaušinių trynius beriame druską ir įspaudžiame šlakelį citrinų sulčių. Po truputį, nuolat maišydami (svarbu, kad garai būtų vos šilti, jog kiaušinių tryniai neišvirtų), supilame sviestą į trynių masę. Jį galime supilti labai plona srovele iš karto arba per 3–4 kartus. Nuolat maišome, kol padažas pašviesės ir sutirštės. Turėtų gautis gana tirštas grietinės konsistencijos padažas. Padažą galime paragauti ir pritrūkus druskos ar citrinų sulčių, papildome pagal poreikį. Nukeliame padažą nuo puodo ir pastatome ant šiltos viryklės.
Svarbu: jeigu padažas spėjo atšalti, kol buvo atlikti kiti darbai, galime jį pašildyti ant garų. Jeigu padažas atrodo per tirštas, įpilame šlakelį vandens, tik svarbu neįpilti per daug. Bandelių puseles apkepame keptuvėje ant sviesto (galime dėti ir į orkaitę) kol gražiai apskrus. Atskirame puode užverdame vandenį kiaušiniams virti ir įpilame acto. Vandeniui užvirus, sumažiname kaitrą, kad vanduo neburbuliuotų. Kiaušinius įmušame į mažą espresso puodelį ar nedidelį dubenėlį, iš jo gražiai įleidžiame kiaušinius į puodą vieną po kito. Verdame ant silpnos ugnies 3–4 minutes, kol baltymas gražiai apsitrauks, bet trynys išliks minkštas. Kiaušiniams išvirus, išimame juos iš puodo ant servetėle padengtos lėkštės.
Benedikto kiaušinių „konstravimas“: ant paskrudintos bandelės dedame griežinėliais supjaustytą avokadą, salotos lapus, rūkytą lašišą, atsargiai uždedame kiaušinį ir pagardiname padažu. Taip kartojame su visomis bandelėmis. Patiekalą galima papuošti porų daigais.
Skanaus!